Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az infrapaneles fűtés előnyei

2020.10.17

Mi az infrafűtés előnye?

infrafűtés előnyei

Az infrafűtés lényege, hogy a hőt sugárzással adja át a helyiséget határoló felületeknek és a hatósugarába eső más szilárd tárgyaknak, berendezési tárgyaknak, ugyanígy melegíti a hatósugarában élő embereket, állatokat, növényeket és gombákat. Az érintettek lassan és egyenletesen adják át a hőt a helyiség levegőjének, amely hőtárolóként működik. Ez által a jelenség által kínált meleg áll legközelebb az ember természetes hőigényéhez, és ez járul hozzá kellemes közérzetéhez. Beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmasak az infrasugárzók. Vegyük számba az infrapanel fűtés előnyeit.

Az infrafűtés előnye, hogy a lehető legkevesebb levegőáramlással jár, ezért kevés hőátadó konvekciót okoz. Az állandó hideg-meleg levegő cirkuláció ugyanis a helyiségben sok port kever fel, és azt ott lebegteti folyamatosan.

Infrapaneles fűtés esetén a falak és berendezési tárgyak hőmérséklete mindig magasabb, mint a levegő hőmérséklete, ezért a párakicsapódási jelenség lehetetlen. A hő egyenletesen, alulról felfele oszlik el, minimális különbséggel.

Így, egy átlagos belmagasságú lakótérben a mennyezeten mért hőmérséklet csak 1-1,5 °C-kal magasabb, mint az aljzaton. A hagyományos fűtéseknél ez a differencia 8-10 °C is lehet.

Még a legforróbb karbonszálas infrasugárzó vagy kerámia infra sötétsugárzó is alacsony felületi hőmérsékleten üzemel, ezáltal nem perzseli a levegőben lévő szilárd testeket, vagyis nem okoz kellemetlen szagokat. A fűtött tér levegőjének egyéb fizikai tulajdonságait, például a páratartalmát sem befolyásolja.

Az elektromos zónafűtés előnyei

Az infrapaneles fűtés akár helyiségenként, pontosan szabályozható, előre programozható, hogy az adott tér funkcióinak és a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő hőmérséklet beálljon és tartósan megmaradjon.

A lokális infrarendszerek zajtalan üzemeltetésűek, egyszerűen, akár mobil telefonon át vagy laptopról is kezelhetők, nem igényelnek felügyeletet és karbantartást, nincs égéstermékük, ezáltal a gázmérgezés és atomcsapás veszélye sem áll fenn.

Mivel zónafűtés esetén a sugárzók a mennyezetre kerülnek, ezért az infrafűtés helytakarékos, gyorsan, egyszerűen, az adott tér, az épület szerkezetének komolyabb megbontása nélkül telepíthető. És még téliesítési igénye nincs, nem kér enni, egy üveg konyakkal elvan hónapokig.

Lásd még: