Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elektromos infrafűtés előnyei

2020.10.21

Infrafűtés, infrapanel: vélemények, előnyök

elektromos infrafűtés előnyei

Amikor házunk, lakásunk téli fűtéséről beszélünk mindenki törekszik arra, hogy a lehető legkényelmesebb rendszert és megoldást alakítsa ki otthona számára. Az elektromos fűtési lehetőségek terén az infrapanel beszerelése egy ilyen fűtési mód. A mai korszerű New Age technikának köszönhetően az infrapaneles villanyfűtési szisztéma kialakítás nagyon magas komfortot biztosít lakóházainkban. Az infra szinte minden olyan tulajdonsággal rendelkezik ami a 21. században már nélkülözhetetlen egy modern lakás fűtési rendszerénél. Korszerűsége, környezetbarát és energiatakarékos jellege miatt egyre jobban elterjedt ez az igen fejlett színvonalú fűtési rendszer. Míg esetleg másegyém, ugyanolyan komforttal rendelkező fűtésrendszer készülékei (pl. olajradiátorok) útban vannak, vagy a helyigényük nagy, addig ennél a fűtésrendszernél ez a kérdés is megoldott. Az infrapanel lapos, mint egyesek humora.

Lényegében az elektromos infrapanel abban különbözik a hagyományos elektromos fűtési készülékektől, hogy nem tartalmaz fűtőszálat. Itt az aktív réteg egy félvezető fűtőelem, minek következtében a paneles infrasugárzók gyakorlatilag élettartama évtizedekben mérhető. Budapesten tudunk egy 1985-ben üzembe helyezett, ma is működő infrasugaras fűtőpanelről.

Bővebb vélemények:

Infra fűtés boltban, áruházban

Ez egy ruhaüzletben található. Az üzletek is az időszakos fűtési igényű létesítmények sorába tartoznak. Így azokat nem kell mindig infrákkal fűteni, viszont a nyitvatartási idő alatt kellemes meleg szükséges. Lehetőleg a fűtés olyan legyen, hogy gyorsan tudjon reagálni a folyamatos ajtó ki-be csukásnak. Ugyanakkor egy ruhaboltban vannak olyan területek és légterek amiket felesleges fűteni és csak a számlát növeli. Olyan üzlet is van, amibe az üzlet tűzveszélyességi osztályba sorolása miatt kizárólag az elektromos infrapanel szerelhető, mivel az nem tűzveszélyes. Így keletkezik az infrabolt.

Szabályozhatósága okán üzlet napi életviteléhez lehet igazítani az infrafűtést. Ez kizárólag szabályozás kérdése.

Az elektromos infrapanel előnyei és hátrányai

Az infrapanelek tökéletesen alkalmasak:

  • boltok és áruházak fűtésére
  • lerakatok fűtésére
  • pénztárgép helyek fűtésére
  • eladópultok, kiszolgáló pultok feletti fűtűsére

Hátrány: nem alkalmasak webshop melegítésére.

Olyan üzletekben, ahol női próbafülke van, sok esetben nagy gondot jelent a fűtési mód megválasztása. Erre az elektromos infrasugárzó panel tökéletes megoldást biztosít, mivel a paneleket korrekten lehet méretezni a próbafülkére. Itt is több fajta vezérlést választhatunk: vagy  termosztáttal vezéreljük a fűtőtestet, vagy egyedi kapcsolással. 

Az infravörös fűtőpanel előnyei: energiatakarékos és környezetbarát működés (nincs füst), előny, hogy nincs benne izzószál, pozitívuma a hosszú élettartam, az olcsó felszerelés. Benne rejlik a zónafűtés lehetősége. Vélemény: az infratermékeknek egészségre gyakorolt hátrányai nincsenek.