Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Infrafűtés a méhészetben - fűtőfilmek

2020.11.19

Infra fűtőfilm alkalmazása méhkeltető kaptárakban

fűtőfilm méhészet - infrafűtés

Egy sikertelen teleltetés után a méhcsalád annyira legyengül, hogy a fiasítás lelassul, ezért a család nem képes a megfelelő mennyiségű méz begyűjtésére. Egy méhcsalád számára a tavaszi fejlődés a legfontosabb és legnehezebb időszak. Nem csak a naponkénti, de az egyes napszakok között is jelentős lehet a hőmérséklet-ingadozás. Ilyen hőmérséklet-ingadozás mellett az anyák kevesebb petét raknak a sejtekbe, és a keret széleire kerülő fiasítások megfagyhatnak. A legyengült méhek között nagyobb a megbetegedés, nincs elég takaró méh a keretek melegen tartásához, a fiasításhoz, ami végső soron a család pusztulásához vezet.

A tavaszi hőmérséklet-ingadozás következtében előforduló méhpusztulás megelőzése érdekében célszerű lenne melegítőket alkalmazni.

A kaptárak infra fűtése a hagyományos melegítőkkel elég bonyolult feladat, ugyanis egyszerre több szempontot kell figyelembe venni:

  • egy infra webáruház kínálatából származó fűtőtest elhelyezéséhez nincs elég hely a kaptárban;
  • kis méretű készüléknek kicsi a teljesítménye;
  • különböző méhcsaládoknak más-más teljesítményű fűtőtestre lenne szüksége;
  • mivel a hő felfelé áramlik, ezért a melegítőt a kaptár fenekén kell elhelyezni;
  • a vándoroltatással járó problémák.

Ez a bonyolultnak tűnő feladat a 2005-ben kifejlesztett infra fűtőfilm továbbfejlesztett változata, a CNT (szén-nanocső) rendszer segítségével oldható meg. A fűtőfilm a méhész döntésétől függően a kaptár bármelyik részén elhelyezhető. A vékony melegítő eszközök különböző méretben és alakban készülnek. Az üzemfeszültség értéke a fűtés módjának megválasztásától függ.  Az 1 fok pontosságú hőmérséklet beállítás, egy vagy több kaptár esetében is, elektromos termosztáttal érhető el. Ezekben az esetekben a hőrelé a kaptár belsejében kerül elhelyezésre.     

A fűtőtestet célszerű a kaptár alján elhelyezni, hogy az a kaptár teljes alját melegítse és érvényesüljenek az infrafűtés előnyei. Amennyiben a fűtőfólia nem borítja be a kaptár alját, akkor helyezzünk a fűtőfilmre a kaptár aljával megegyező méretű 0,5–1 mm vastagságú alumíniumlemezt.

Az elektromos fűtőfólia használatával egy méhcsalád évente 5–10 kg-mal több mézet termel, mivel a méhek csak a fiasítás etetésére használnak mézet, és nem pazarolnak energiát a kaptár melegen tartására.

További információk:

Google kereséshez: Infrafólia és fűtőfilm rendszerek. Az elektromos fűtőfólia használata - Infrapanel vélemények. Kaptár melegen tartására. 

Ide költözik: https://infra.blog.hu/